Artikelen

De wereld is aldoor in beweging. Hieronder vind je mijn artikelen naar aanleiding van actuele onderwerpen en nieuwe ontwikkelingen.

blij met dopamine… een van de bekendste geluksstofjes!

De afgifte van dopamine zorgt voor een golf van genot en dat zorgt er tevens voor dat je het dopamine-opwekkende gedrag wilt herhalen. Chronische stress en slaaptekort kunnen al snel leiden tot verlaging van het dopamineniveau.

slaap is herstel… maar wat als het je gewoon niet lukt?

Van een slechte slaapkwaliteit, chronisch slaaptekort of ontregelingen van het slaap-waakritme word je dikker en ga je er slechter uitzien. RIVM voegt daar nog hart- en vaatziekten, hoge bloeddruk, diabetes en borstkanker aan toe.

lichaam en geest… balans ontstaat door samenwerking!

Wanneer je te haastig op zoek gaat naar de oplossing, rennend door een bos, denkend dat je weet waar je moet zijn… Dan vertrap je ergens aan het begin van je pad misschien wel het plantje dat alle antwoorden in zich had.

wat nou ‘vrouwenkwaaltjes’… het is veel serieuzer dan dat!

Als een naderende donkere lucht die vooraf gaat aan een zware bui hangt ‘ie daar te hangen, die ‘overgang’. Sluimerend, dreigend en heftig. De impact is immens. Op je lijf en mind. Dat als eerste. Maar ook op je relaties met anderen en jezelf.

je hebt een lichaam en een geest… en ze zijn meer verbonden dan je denkt!

Eerder deze maand had ik een interview met ‘over psychologie’. Het werd een mooi gesprek over gezondheid, balans, samenwerking tussen therapeuten en psychologen en de interactie en verbinding tussen lichaam en geest.

soja… eten we het nou wel of juist niet?

Elk voedingsmiddel heeft positieve en negatieve eigenschappen. Dat is voor soja niet anders. Het beste kun je soja maximaal een of twee keer per week eten en niet elke dag. Je lichaam kan dan profiteren van de voordelen en herstellen van de nadelen.

De kans dat je oud wordt is groot… maar hou (letterlijk) je hoofd erbij!

Over het algemeen denken we niet bepaald na over ons brein als we nog jong zijn en dat heeft later mogelijk een negatieve weerslag op ons. Het is namelijk belangrijk om tijdig een sterke fundering te leggen als het gaat om breingezondheid.

Je gezondheid is niet zo belangrijk… Je koopgedrag is dat wel!

Ons brein heeft evolutionair gezien een voorkeur voor zoet, zout en vet. We zijn bovendien massaal verslaafd geraakt aan lekkere smaakjes. De combi van zoet, zuur, bitter, zout en umami doet het altijd goed. Dat maakt een UPF onweerstaanbaar.

Lees ook

In de media

Reviews