‘weerstand tegen’ of ‘angst voor’ corona… is het nodig?

Wekenlang worden we inmiddels in de greep gehouden met berichtgeving over het coronavirus. Ik was al bezig deze blog te schrijven, onderbroken door een afspraak in mijn praktijk vanochtend. Niet omdat ik nou denk nog iets nieuws te kunnen bijdragen aan alles wat ik al op social media en de nieuwssites tegenkom aan zin én onzin. Wel omdat ik denk dat ik misschien andere mensen zal bereiken dan anderen.

Gedoe

De cliënt vertelde me dat er vanochtend ‘gedoe’ was op de lagere school vanwege een mogelijke besmetting van een van de papa’s. Kinderen werden bang van de volwassen discussies en het was onduidelijk wat er nu moest gaan gebeuren. Ik schrik van deze berichten. Ik ben niet bang om een virus op te lopen. Waar ik wel bang voor ben, is voor de angst en ongenuanceerde aannames en heftige reacties van mensen. Tijd voor wat common sense.

Influenza

In Nederland sterven naar schatting gemiddeld 2000 mensen per jaar aan influenza, meestal als complicatie bovenop al aanwezige gezondheidsproblematiek. Soms vanwege verminderde weerstand ten gevolge van een zeer hoge leeftijd of ziekte. Die schatting van 2000 levens per jaar is gebaseerd op een statistische berekening van de zogenaamde ‘oversterfte’ gegevens, maar in de griepseizoenen van de afgelopen vijf jaar lag het werkelijk aantal gemelde overlijdens vele malen hoger. Toch krijgen deze (en andere niet griep-gerelateerde cijfers) weinig of geen aandacht.

https://www.volksgezondheidenzorg.info/onderwerp/influenza/cijfers-context/sterfte

Corona

Er zijn veel verschillende coronavirussen, die zo heten omdat ze de vorm van een kroon hebben. Voorbeelden zijn SARS en MERS. Het virus waar we nu mee te maken hebben is er een uit de SARS familie en heet SARS-CoV-2. De ziekte die je ervan kunt krijgen heet COVID-19 (19 naar 2019, het jaar waarin dit specifieke virus voor het eerst werd waargenomen).

De meeste mensen zullen een tijdje in meer of mindere mate flink ziek zijn van COVID en al na een paar dagen tot een week weer rustig herstellen. In slechts enkele gevallen loopt het anders en volgt een opname in het ziekenhuis vanwege complicaties. De kans op overlijden is zeer laag en wordt waarschijnlijk te hoog ingeschat, omdat we er vanuit mogen gaan, dat veel gevallen van COVID niet gemeld of zelfs herkend worden. Bovendien is de gezondheidszorg, zoals we die in Nederland kennen, lang niet in laten we zeggen ‘alle hoeken van de wereld’ weggelegd.

https://www.rivm.nl/coronavirus/covid-19

Bijna alle informatie en berichtgeving is gericht op het proberen te voorkomen van besmetting. De meest rigoureuze maatregelen treden daarvoor in werking, in combinatie met deze inmiddels ingeprente adviezen: handen goed wassen, niezen of hoesten in je elleboog en papieren zakdoekjes gebruiken. In sommige gebieden komt daar nog bij dat het advies is om zoveel mogelijk binnen te blijven en persoonlijk contact en openbare ruimtes uit de weg te gaan. Zeker bij (verkoudheids-)klachten.

Ongetwijfeld zijn dit belangrijke adviezen om een besmetting – en het besmetten van anderen die mogelijk kwetsbaarder zijn dan jijzelf – te voorkomen.

Maar adviezen om jezelf weerbaarder te maken zie ik nergens in de officiële kanalen en als ik ze al zie, dan gaat het over het innemen of intraveneus laten toedienen van hoge doseringen vitamine C.

Gebruik je gezonde verstand

Natuurlijk is het niet handig om wanneer je aan het hoesten of niezen bent in een Grand Café te gaan zitten. Dat geldt niet alleen nu, maar eigenlijk altijd, ook als er een ‘gewoon’ griepvirus heerst. De tijd van ‘ziek of niet ziek, kijk eens, ik ben gewoon op mijn werk’ of je kinderen met een paracetamol naar school sturen als ze verhoging hebben, omdat het gezinsritme anders in de soep loopt, is echt voorbij. Het is niet stoer of slim om dat te doen. En dat geldt nu natuurlijk helemaal.

Je handen wassen na thuiskomst was altijd al handig. Maar allerlei zwaar desinfecterende middelen daarvoor gebruiken is nergens voor nodig, schadelijk voor het milieu en schadelijk voor je lichaam. Een gewoon stukje zeep of het flesje vloeibare zeep dat je daar altijd al voor gebruikte is echt meer dan genoeg.

Vitamine c is geen wondermiddel

Vitamine C wordt nu gepromoot als een wondermiddel voor je weerstand en tegen zwaar opgeschroefde prijzen aangeboden. Het klopt dat vitamine C een positief effect op onze weerstand heeft, maar als je gezond en gevarieerd eet krijg je daarvan voldoende binnen. Weet je niet zeker of je dat doet, dan kan het geen kwaad suppletie te gebruiken, maar het in de supersonisch hoge hoeveelheden gebruiken die soms worden aangeraden, is niet verstandig. We kunnen vitamine C maar in bepaalde mate opnemen en de rest wordt weer net zo hard uitgescheiden. Alles wat ons lichaam binnenkomt waar het niets mee kan en dus weer moet worden uitgescheiden, kost ons lichaam extra energie. En waarom zouden we onszelf extra belasten. In sommige gevallen kan het handig zijn vitaminen en/of mineralen te suppleren, maar niet vanwege angst voor het coronavirus.

Echte weerstand

Echte weerstand is een optelsom van het binnenkrijgen van voldoende macro- en micronutriënten, liefst door afwisselend en gezond te eten, voldoende rust, voldoende beweging (in goede balans met die rust), meer dan genoeg slaap, weinig stress, frisse lucht en een gezonde samenstelling van je microbioom. Als er ooit een noodzaak was om er eens bij stil te staan hoe goed je voor jezelf zorgt, dan is dat nu. We hebben bijna allemaal wel een keer griep gehad. Wellicht zullen we ook bijna allemaal wel een keer Covid krijgen. Met een pizza op de bank angstig het nieuws volgen, hele provincies afsluiten van de buitenwereld, piekerend je handen ontsmetten en peperdure producten kopen kan tijdelijk het een en ander vertragen, maar we zijn uiteindelijk nu eenmaal allemaal op elkaar aangewezen, dus angstig elkaar steeds meer uit de weg gaan kan geen eeuwigdurende situatie zijn.

Vitamine D3 en zink

Een voordeel is dat de lente en de zomer eraan komen. Vitamine D3 en frisse lucht gaan daarmee in ieder geval de goede kant op. Die vitamine D3 is een onderbelicht stukje. Inderdaad is onze voorraad vitamine D3 meestal lager aan het einde van de winter. Dus suppletie D3 is sowieso handig in de donkere maanden en als je dat nog niet deed, is het nu een goed moment om dat nog even wel te doen tot eind mei.

Verder is zink inderdaad een belangrijk onderdeel van je weerstand en voldoende aanwezigheid in je lichaam heeft een positief effect op je immuunsysteem. Zink zit in onder andere vlees, gevogelte, zeevoedsel, zuivel, (ongeraffineerde) granen, bonen, noten en zaden. Met name eiwitrijke voedingsmiddelen (van dierlijke herkomst) bevatten veel zink. Lukt het je niet om hiervan voldoende te eten, dan is zinksuppletie een mogelijkheid, maar overdrijf het niet.

https://www.orthokennis.nl/artikelen/vitamine-d-grote-belangstelling-voor-vitamine-d

https://www.orthokennis.nl/nutrienten/zink

Spijsvertering

Ook een goed werkend gezond spijsverteringskanaal is een belangrijk gegeven als het gaat om je algehele weerstand en gezondheid. Microben hebben immers een ongelooflijk grote invloed op je gezondheid, niet alleen virussen maar ook bacteriën, maar dan nu in positieve zin. Dat is niet zo een, twee, drie realiseerbaar, maar voldoende water en/of kruidenthee drinken, minder geraffineerde voeding eten, minder suikers en alcohol gebruiken, voldoende vezels binnenkrijgen en volop groenten eten (liefst 500 gram per dag) is een goed begin.

Daarbij kan het geen kwaad ook eens na te denken over het gebruik van tarwegluten en koemelk.

https://www.bol.com/nl/f/de-poepdokter/9200000058018522/

Laten we hopen dat de angst wat minder wordt en het vertrouwen in ons eigen herstelvermogen wat groter. Ook dit gaat absoluut weer voorbij. Ik wens jullie en mijzelf dan ook een gezonde lente toe!